Search
Close this search box.

Uw dierenarts staat altijd paraat om in noodgevallen uw paard te behandelen. Met een gezond  paard, ziet u de dierenarts niet vaak. Maar voor de noodzakelijke vaccinaties en advies over ontworming toch wel één of twee keer per jaar. Deze preventieve behandelingen dragen bij aan de blijvende gezondheid van uw paard. Voeding is de derde belangrijke investering in de gezondheid. Het is niet misschien nog niet bij u opgekomen, maar ook voor het monitoren van de voedingstoestand en het adviseren voor een passend rantsoen is de dierenarts kundig. Zeker díe dierenarts, die Voedingsconsulent Paard is. Sinds 2013 kunnen dierenartsen zich laten bijscholen op het gebied van paardenvoeding via het traject Voedingsconsulent Paard. Dit heeft ertoe geleid dat er tot nu toe (zomer 2019) in Nederland en België 139 dierenartsen werken met extra voedingskennis en 39 die zich volledig gecertificeerd Voedingsconsulent Paard mogen noemen.

Paarden voeren is niet zo eenvoudig

Iedereen die paard houdt, zal kunnen beamen, dat het niet eenvoudig is paarden altijd van een gezonde voeding te voorzien. Het rantsoen en het paard zijn aan veranderingen onderhevig, zodat het lastig is altijd de juiste balans te vinden. Wisselingen in de kwaliteit van het ruwvoer kunnen verstorend werken op de gezondheid.  Toch zijn ruwvoer veranderingen onvermijdelijk. De behoefte van het paard is ook geen constante. Door een andere training, of door dracht of ouderdom, veranderen de voereisen van het paard. Daarnaast let je altijd op of het voermanagement klopt. Veel ruwvoer is een must, maar te dik worden is een risico. Dat risico loopt een paard ook bij weidegang. Het weiland zelf verdient eigen onderhoud om niet te ‘verzanden’ en te eindigen als onkruidveldje. Het zal duidelijk zijn dat het voor iedere paardenhouder een zoektocht is om het paard altijd een passend en gezond rantsoen te geven.

Paarden met speciale behoefte

Paarden kunnen door problemen met de gezondheid bepaalde specifieke voereisen hebben. Zelfs het ras heeft daar een rol in. Zo heeft een sober ras een andere kwaliteit ruwvoer nodig dan een niet sober ras, en meestal ook een andere hoeveelheid. Voereisen als gevolg van ziekten en aandoeningen, moeten omgezet worden in een totaal rantsoen. Het rantsoen van elk paard moet bestaan uit een bepaalde hoeveelheid ruwvoer wel of niet aangevuld met krachtvoer of supplementen. De keuze aan ruwvoer, in soort, hoeveelheid en kwaliteit, plus de keuze aan overige aanvullende voedermiddelen, heeft invloed op de verteerbaarheid, de stofwisseling en de opname aan voedingsstoffen. Paarden die te dik of juist te mager zijn, hebben een passend dieet nodig. Dit geldt ook voor paarden met hoefbevangenheid of spierbevangenheid, paarden die regelmatig koliek hebben of veranderingen in de mest, en paarden met stofwisselingsstoornissen (denk aan PPID) of paarden met gebitsproblemen of huidklachten. Voor al deze paarden is een op-maat-recept nodig. Passend bij het paard, qua grootte en werk, en passend bij de veranderingen in de vertering of stofwisseling als gevolg van de specifieke problemen. Een standaard soort krachtvoer is dan niet de oplossing.

Rantsoenbegeleiding

Doordat de dierenarts uw paard en uw situatie kent, is hij in staat een passend op-maat-rantsoen te maken voor uw managementsysteem. Het zal wel vaak nodig zijn om voor paarden met gezondheidsklachten tijdelijk wat extra inspanningen te moeten doen. Het rantsoen dagelijks klaarmaken met bijzondere voedermiddelen en het paard vaker voeren bijvoorbeeld. Als de gezondheid van het paard beter is, zijn niet alle aanpassingen meer nodig. Om dit proces te begeleiden, is het fijn dat de dierenarts een vinger aan de pols houdt en het paard regelmatig controleert. Niet alleen bij ziekte maar als preventie kan het een optie zijn om een paar keer per jaar de paarden en het rantsoen te laten controleren op basis van bijvoorbeeld de analyse van de nieuwe partij ruwvoer. Deze begeleiding voorkomt verrassingen. Stel dat je niet weet dat het ruwvoer eiwitarm is, dan kan de bespiering van de paarden “opeens” verminderen. Dit geeft tegenvallende prestaties en vraagt om maatregelen of extra supplementen om dit weer te corrigeren. Terwijl je dit kan voorkomen!

Vind uw eigen Voedingsconsulent Paard dierenarts

Dierenartsen die in paardenvoeding zijn bijgeschoold, zijn goed in staat u te helpen om de juiste voeding voor uw paard te vinden. Veel dierenartsen maken dit kenbaar op hun eigen website. Een deel van de dierenartsen zijn op dit kaartje terug te vinden. In de toekomst zal het aantal dierenartsen die advies geven over paardenvoeding zeker toenemen.

Preventieve gezondheidszorg is een belangrijk speerpunt in het welzijn van paarden en het werk van dierenartsen. En voeding maakt daar een onmisbaar deel van uit.

 

 

Andere artikelen

Ruwvoer voeradvies

Sorry, dit is alleen beschikbaar voor leden van Voedingsconsulent Paard. Klik hier om alle voordelen van een lidmaatschap te bekijken. Ben je al lid? Klik hier om in te loggen.
Lees meer »