Search
Close this search box.

Opleiding Voedingsconsulent paard

Ben je dierenarts en zoek je verdieping?

Cursussen over paardenvoeding speciaal voor dierenartsen

Het traject Voedingsconsulent Paard bestaat uit een Basismodule en zes Vervolgmodules. De Basismodule moet eerst zijn gevolgd om toegang te krijgen tot de Vervolgmodules. Het is niet noodzakelijk Vervolgmodules te gaan volgen, ze allemaal te volgen of ze in een bepaalde volgorde af te leggen. 

Dierenartsen en paraveterinairen die aan alle modules van Voedingsconsulent Paard deelnemen, zijn gekwalificeerd om voeradvies te geven voor gezonde en zieke paarden.

Het hele traject Voedingsconsulent Paard is geaccrediteerd als erkende nascholing voor dierenartsen.

Inhoud opleiding Voedingsconsulent Paard

De opleiding bestaat uit een Basismodule en vijf Vervolgmodules. Daarnaast is er een extra module voor marketing en voeradvies. De Basismodule moet eerst gevolgd worden om deel te kunnen nemen aan een Vervolgmodule. Klik op de module waarin je geïnteresseerd bent voor meer informatie en aanmelden. 

Basismodule rantsoencontrole

Vervolgmodule obesitas en insulinedysregulatie

Vervolgmodule recidiverende koliek

Vervolgmodule sportpaarden

Vervolgmodule fokmerries en opgroeiende paarden

Vervolgmodule oudere paarden

Extra module voeradvies en marketing

Data, kosten en locatie

De verschillende modules zijn uitsluitend door dierenartsen en paraveterinairen te volgen.

Cursusleider is dr. Anneke Hallebeek. 

Kosten 

De kosten per module zijn inclusief hand-outs, koffie/thee en heerlijk eten (!). Een groep bestaat uit maximaal 15 deelnemers.

  • Basismodule €305,- (ex btw)
  • Vervolgmodule €329,- (ex btw)

Bij aanmelding voor direct alle modules ontvang je 10% korting per cursus.

Locatie 

Alle modules worden gegeven bij Medisch Centrum voor Paarden “de Hofstede”, Postweg 9 te Leusden.

Data & tijden

De Basismodule duurt van 09.00-17.00 uur en vindt meestal plaats op een vrijdag. Hiervoor ontvang je 6 accreditatiepunten.

De Vervolgmodules duren van 14.00-21.00 uur en vinden meestal op een donderdag plaats. Per vervolgmodule ontvang je 5,5 accreditatiepunten.

Hieronder vind je alle geplande datums. 

Basismodule rantsoencontrole

  • 20 september 2024
  • 21 maart 2025

Vervolgmodule obesitas

  • 10 oktober 2024

Vervolgmodule koliek 

  • 14 november 2024

Vervolgmodule sportpaarden

  • 12 december 2024

Vervolgmodule fokmerries en veulens

  • 23 januari 2025

Vervolgmodule oudere paarden

  • 6 maart 2025

Vervolgmodule marketing

  • 3 april 2025

Veelgestelde vragen

Over het cursustraject Voedingsconsulent Paard:

Ja dat kan! Gebruik het contactformulier op de aanmeldpagina en geef aan welke cursussen je wilt volgen. Indien je je aanmeldt voor het hele traject ontvang je 10% korting per cursusdag.

Nee, helaas is dat niet mogelijk. De opbouw van het traject Voedingsconsulent Paard begint echt bij de Basismodule. Zonder deze te volgen ontbreekt het aan basiskennis. Het gevolg kan dan zijn dat tijdens de Vervolgmodules het niet duidelijk is wat onder een basis voeradvies valt en wanneer de situatie een verdiepende aanpak vergt.

Zodra je de Basismodule hebt gevolgd is het niet belangrijk om de overige cursussen exact volgens de cursusagenda af te lopen. Als je je inschrijft voor het hele traject gaan we er wel vanuit dat je de cursussen zo snel mogelijk afrondt. En in ieder geval in overleg met ons, zodat er een plek vrij is.

Jazeker, voor iedere dierenarts die paarden in zijn klantenbestand heeft is het kunnen geven van voeradvies noodzakelijk om een bijdrage te kunnen leveren aan de (preventieve) gezondheidszorg. Juist in de Basismodule leer je veel over de dagelijkse praktijk, kan je alle vragen stellen en kom je zeker thuis met meer zekerheid om met je klanten een goed gesprek over het rantsoen te hebben.

We begrijpen dat er veel mensen zijn die graag een cursus volgen over paardenvoeding. Waar deze cursus zich op richt is op de advisering die een dierenarts kan doen om paarden gezond te houden of gezonder te krijgen. Dit vergt dus een bepaalde kijkrichting en aanpak. Dit past niet helemaal in de vraag die paardenhouders zelf hebben over de voeding van hun paarden. Vandaar dat dit is losgekoppeld.

Ben je geïnteresseerd in een speciale voedingscursus of een gastles voor een opleiding of een instelling, of misschien wel een groep enthousiastelingen? Stuur dan een mail naar info@voedingsadviespaard.nl. Anneke Hallebeek kan dan in overleg beoordelen of daar een op-maat product voor te regelen is.

Als je je echt wilt verdiepen in de voeding van het paard en zeker als je al werkt met paarden, als instructeur, fysiotherapeut of masseur, dan kan je terecht bij Bartels Horse&Health Instituut. De 4-daagse cursus over paardenvoeding, die gegeven wordt door dr. Anneke Hallebeek, neemt de deelnemers mee in het functioneren van het spijsverteringssysteem, maar gaat ook in op de Body Condition Score, de voeding zelf en de prestaties die van het paard gevraagd worden. 

Deelnemers leren ruwvoeranalyses te ‘lezen’ en interpreteren en het zelfde geldt voor krachtvoeretiketten. Ze leren welke voedingsstoffen een paard daadwerkelijk nodig heeft, in welke verhouding en wat de verschillen zijn per discipline of op basis van de trainingsintensiteit. Ook zal worden ingegaan op supplementen en een aantal veelvoorkomende problemen in de gezondheid die aan voeding gerelateerd zijn (zoals maagzweren). 

Met deze cursus ben je in staat een om een rantsoen te controleren en bij te sturen. Zo kan je klanten helpen de paarden in een betere conditie te krijgen.

Aanmelden voor een module of de gehele opleiding

Ben je geinteresseerd en wil je jezelf aanmelden voor een module of de gehele opleiding? Klik dan hieronder op ‘aanmelden’ en vul het aanvraagformulier in. 

Wij geven je zo snel mogelijk een reactie op je aanmelding, in ieder geval binnen 48 uur. 

Staat er bij een module dat deze vol is, maar wil je deze toch volgen? Meld jezelf dan alsnog aan. Bij voldoende aanmeldingen wordt er een extra datum toegevoegd aan het cursusaanbod.