Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Maagzweren, overgewicht of leverproblemen, wat voer je je paard?

Maagzweren of andere klachten geven zorgen, dan wil je daar het juiste voer voor kiezen. Om dat goed te doen, kan je wel wat advies gebruiken. Paardeneigenaar zijn is een groot goed, maar het brengt ook de nodige zorgen met zich mee. Het mag je paard aan niets ontbreken. En dus wil je voorkomen dat je foute keuzes maakt. Want keuzes zijn er te over. Over huisvesting, weidegang, het hooi, soort brok, nog een supplement ja of nee, maar ook een deken en welke dan, wel of geen beenbeschermers, en ga zo maar door.

Al die keuzestress neemt zelfs een deel van het plezier weg. Het hebben en verzorgen van paarden is een vak apart. En als je paard dan klachten krijgt, wordt de stress alleen maar groter. 

Wat voer je bij maagzweren, overgewicht of leverproblemen? Lees verder!

Heeft je dierenarts de opleiding tot Voedingsconsulent Paard gedaan, dan heb je de ideale adviseur tot je beschikking. Dus niet alleen om koliek te behandelen, maar ook om preventief dieetadvies te geven zodat koliek voorkomen kan worden! En om advies te geven bij andere aandoeningen.

Unieke paarden

Heb je meerdere paarden dan weet je dat ze allemaal verschillend zijn. Niet alleen in karakter, maar ook in de voerbehoefte. Dit kan te maken hebben met het ras, de leeftijd, het werk, maar ook met bepaalde gezondheidsklachten. Een standaard voeradvies bestaat niet. Vandaar dat per paard bekeken moet worden of de kwaliteit hooi past, hoeveel hooi hij nodig heeft, of een aanvulling nodig is en welk aanvullend voer het beste past. Deze combinatie kan voor elk paard er dus heel anders uitzien. Bij gezondheidsklachten veranderen de voereisen en zijn andere voedermiddelen nodig.

Kosten en baten

Voeradvies kost geld. Het levert wel een beter basis voor een goede gezondheid en weerstand. Als de dierenarts voor koliek moet langskomen brengt dat veel stress en ook veel kosten met zich mee. Natuurlijk geeft een goed rantsoen geen garanties, maar een gezonde maag en een gezonde darmflora raken veel minder snel uit balans en verlagen zeker het koliek-risico. Kosten voor een voeradvies worden op termijn in baten omgezet, doordat je paard zichzelf gezond houdt.

Voeradvies gebruiken is geen schande

Niet iedereen met een eigen paard heeft alle kennis in huis om altijd de juiste voerkeuzes te maken. Zolang je dit erkent en je omringt met goede adviseurs komt het wel goed. Veel paardenleed ontstaat uit onkunde. En dat is zonde.

Wat is een goede voeradviseur?

Een goede voeradviseur heeft veel kennis over het paard, zoals het maagdarmkanaal, de stofwisseling en veel voorkomende aandoeningen. Voor gezonde paarden, maar ook voor paarden die speciale eisen stellen aan het rantsoen. Plus kennis over voedermiddelen en hun specifieke eigenschappen en gehalten en op welke wijze ze voor paarden zijn in te zetten.  Een goede voeradviseur heeft hiervoor doorgeleerd bij erkende universiteiten en instituten, bij voorkeur op basis van wetenschappelijke studies. Een portie praktijkervaring is natuurlijk ook nodig, want kennis omzetten naar praktisch uitvoerbare diëten vergt de nodige handigheid en ervaring.

Voedingsconsulent Paard

Voor alle diersoorten krijgt een dierenarts tijdens de opleiding voedingskennis mee, uiteraard ook van het paard. Dierenartsen volgen hun hele leven extra cursussen om op de hoogte te blijven. Zo is er ook de nascholing Voedingsconsulent Paard. Om het wetenschappelijke en onafhankelijke karakter te garanderen worden nascholingen voor dierenartsen onderworpen aan een kritische beoordeling. Als deze toets is doorstaan is de opleiding of cursus geaccrediteerd en zijn ze een erkende nascholing voor dierenartsen. Zo ook Voedingsconsulent Paard. Dit geeft je de garantie dat dierenartsen die Voedingsconsulent Paard zijn een gedegen opleiding hebben gehad en een goed onderbouwd voeradvies kunnen geven. Natuurlijk zijn er voeradviseurs die geen erkende opleiding hebben genoten, en wel verstand van zaken hebben. Maar het is lastig om hier achter te komen, want het effect van voerveranderingen duren vrij lang en waarom zou je risico’s nemen met de gezondheid van je paard?

Vind een Dierenarts Voedingsconsulent Paard op de website  (Google maps kaart). 

Voeding bij maagzweren

De kennis over maagzweren bij paarden is de laatste jaren enorm toegenomen. Behandeling en het voeradvies van maagzweren zijn afhankelijk van de ernst en de lokatie in de maag. Basisprincipe is dat veel ruwvoer en weinig stress helpen. Met andere voedermiddelen kan je nog meer doen om de maaggezondheid te verbeteren. Wel in de juiste hoeveelheid en in verhouding tot de grootte van het paard en tot de hoeveelheid ruwvoer. Denk hierbij aan bietenpulp, luzerne, vetrijke voedermiddelen en soms een extra supplement.

Dieet voor overgewicht

Het vermageringsdieet is afgestemd op de behoefte van het paard en dus heel specifiek berekend. Om te vermageren en vet te verbranden is het nodig minder energie te voeren dan het paard nodig heeft. Dit vergt een nauwkeurige inschatting van de behoefte van het paard en de energiewaarden van het voer. Om daarbij andere tekorten te voorkomen en zo de gezondheid te schaden zijn vaak toch wat extra voedermiddelen nodig naast ruwvoer. Omdat een vermageringsdieet minder energie levert dan het paard nodig heeft, is het de bedoeling hier tijdelijk gebruik van te maken. Hoe lang het duurt voordat een paard weer op gezond gewicht is, is afhankelijk van de beginsituatie. Kan het paard nog wat extra training krijgen, dan gaat het zeker sneller. Maar hou rekening met ongeveer 3 maanden.

Herstel van leverschade

Verhoogde leverenzymen is een redelijk frequent voorkomende uitslag bij bloedonderzoek. Zonder bijkomende symptomen is het niet altijd een slecht nieuws. Vaak zal de dierenarts na een periode het onderzoek herhalen en zijn de waarden weer genormaliseerd. Zijn de waarden zeer afwijkend dan volgt er uiteraard meer onderzoek naar de oorzaak en een diagnose. Voedingsstoffen die uit de darm in het bloed worden opgenomen passeren eerst de lever. De lever is een enorme fabriek waar veel processen van de stofwisseling zich afspelen. De lever heeft een zeer groot regeneratie vermogen en een grote capaciteit. Vandaar dat (licht) afwijkende waarden niet direct groot alarm zijn. Heeft je paard klachten en verhoogde leverenzymen dan kan het zijn dat de voeding aangepast moet worden. Recente publicaties over de beste aanpak bij leverproblemen bij paarden laat zien dat het belangrijkste blijft om het paard in een gezonde conditie, en dus aan het eten te houden. Leverproblemen leiden tot minder eetlust en vermagering wat nadelig is voor het herstel. Of veel gebruikte ‘ontgiftigingsproducten’ werkelijk bijdragen is niet bekend. Laat het rantsoen nakijken en op maat afstemmen voor het paard. Dit is te specialistisch om met een supplement af te doen.

Andere artikelen