Zoeken
Sluit dit zoekvak.

APK voor paarden – nieuwe dienst van de dierenarts

 

Niet iedereen die een paard bezit, is ook deskundig op alles wat met het management, verzorging en voeding van het paard te maken heeft. In plaats van ‘trial and error’ kan een goede begeleiding en advies veel leed en geld besparen. Op het Horse Event, afgelopen 13-15 september, kregen 6 paardeneigenaren de gelegenheid hun paard te laten controleren door een dierenarts, fysiotherapeut en voedingsdeskundige. Een zogenaamde APK, Algemene Periodieke Keuring.

Signalen herkennen

Vooral bepaalde kenmerken en signalen die geleidelijk aan veranderen, zijn moeilijk waar te nemen als je het paard dagelijks ziet. Het is bekend dat eigenaren minder goed in staat zijn een lichte verandering in het bewegingspatroon te zien of de verandering van de voedingstoestand (Body Condition Score).

Tijdens de check van de paarden door de voedingsdeskundige bleken vier van de zes paarden overgewicht te hebben. De meeste eigenaren waren zich bewust van dit feit. Met minder voer en dagelijks beweging trachtte men uit alle macht de conditie te verbeteren. Maar zonder goede begeleiding en controle kan het resultaat tegenvallen en raken de eigenaren gefrustreerd.

Overgewicht door ruwvoer

De rantsoenen van deze zes paarden zijn gecontroleerd. Opvallend feit is dat bij het opgeven van het rantsoen, praktisch iedereen begint met opsommen van het merk krachtvoer en de supplementsoorten en het aantal voerscheppen per dag. Maar niemand had het ruwvoer gewogen! Veel eigenaren zijn zich ook niet bewust dat de keuze in de kwaliteit van het ruwvoer moet passen bij het paard. Het overgewicht bij de vier paarden en pony’s kwam door teveel ruwvoer en een te rijke kwaliteit van het ruwvoer. Het krachtvoer gebruik was beperkt. Op zich prima, als een paard de extra energie niet nodig heeft. Maar met het weinig krachtvoer krijgt het paard een tekort van een aantal mineralen en vitaminen.

Preventieve zorg

Kortom, de paarden hadden echt wel baat bij een voeradvies om gezondheidsproblemen in de toekomst te voorkomen. Wat betreft het herstel van het overgewicht lukt dit in sommige gevallen alleen met een redelijk intensieve controle om de conditie te verbeteren en het paard gezond te krijgen. De preventieve zorgkosten die dit met zich meebrengt zijn dat zeker waard. Want een paard met hoefbevangenheid wenst niemand.

Jaarlijkse APK bij de dierenarts

Eigenlijk zou een APK voor paarden als dienst van de dierenarts beschikbaar moeten zijn voor alle paardenhouders. Elk paard dient jaarlijkse 1, 2 of misschien wel 3 keer gezien te worden. Dierenartsen komen jaarlijks bij praktisch alle paardenhouders en zijn de aangewezen persoon deze taak op zich te nemen. Zij zijn kundig en onafhankelijk. Dierenartsen met een opleiding tot Voedingsconsulent Paard zijn in staat ook praktisch en goed voeradvies te geven.

Informeer bij je eigen dierenarts of deze controle mogelijk is.

Andere artikelen