Paardenvoedingcursussen speciaal voor dierenartsen

Het traject Voedingsconsulent Paard bestaat uit een Basismodule en 5 Vervolgmodules. De Basismodule moet eerst zijn gevolgd om toegang te krijgen tot de Vervolgmodules. Het is niet noodzakelijk Vervolgmodules te gaan volgen, ze allemaal te volgen of ze in een bepaalde volgorde te volgen. Dierenartsen en paraveterinairen die aan alle modules van Voedingsconsulent Paard deelnemen, zijn gekwalificeerd om voeradvies te geven voor gezonde en zieke paarden.

De Basismodule duurt van 09.00-17.00 uur (meestal op een vrijdag)

6 accreditatiepunten

Vervolgmodules duren van 14.00-21.00 uur (meestal op een donderdag)

5,5 accreditatiepunten (per module)


AANMELDEN uitsluitend voor dierenartsen en paraveterinairen

Cursuskosten zijn inclusief hand-outs, koffie/thee en heerlijk eten (!). De groep bestaat uit maximaal 15 deelnemers.

Cursusleider: dr. A. Hallebeek

Basismodule €299,- (ex btw)

Vervolgmodule €320,- (ex btw)

 

Bij aanmelding voor direct alle cursussen ontvangt u 10% korting per cursus.


Lokatie: FPC “De Hofstede”, Postweg 9 te Leusden

Basismodule: Paard-voer-voeren-paard

Met een vaste werkwijze maak je een compleet beeld van het paard en het rantsoen. De interpretatie van de gegevens uit het paard, het voer en het voeren leiden tot een conclusie en een advies. Zo maak je voor elk paard een voeradvies op maat. De cursus behandelt criteria aan het paard die betrekking hebben op het rantsoen en de voedingstoestand, een scala aan voedermiddelen en hoe ze te beoordelen en de wijze van voermanagement voor een gezond paard. Vaste praktijkonderdelen zijn oefening van de Body Condition Score en kwaliteitsbeoordeling van ruwvoer.

Vervolgmodule 1: Obesitas en insulineresistentie

Veel paarden hebben overgewicht of zelfs obesitas, en lopen een risico op het verkrijgen van hoefbevangenheid. In deze module geeft dr. S. Geelen uitleg over de relatie tussen obesitas, insulineresistentie en hoefbevangenheid. En over andere oorzaken van insulineresistentie. Het paard stelt eisen aan het rantsoen. Deze eisen zijn leidend in de keuze aan voedermiddelen die geschikt zijn om een paard op gezonde wijze te laten vermageren. Oefening in rantsoenberekening is een noodzakelijk onderdeel van de cursus. Met een rantsoen alleen kom je er niet, een goede uitleg en ondersteuning is nodig om het vermageringstraject met goed gevolg te volbrengen.

Vervolgmodule 2: Recidiverende koliek

Voor paarden met terugkerende koliek is een goede rantsoen- en voeranalyse nodig. De koliek kan ontstaan als gevolg van het gebruik van de verkeerde voedermiddelen of voermanagement, maar ook uit het paard zelf komen. Soms is de oorzaak moeilijk te achterhalen. Denk aan maagzweren, dunne darmontstekingen, motiliteit stoornissen of fermentatieproblemen. Uitleg over de verschillende oorzaken van recidiverende koliek krijgt u van dr. S. Geelen.  Op basis van de klachten kan een voerplan gemaakt worden om de koliek te voorkomen. De gebruikte voedermiddelen verschillen tussen de oorzaken van koliek.

Vervolgmodule 3: Sportpaarden

Sportpaarden vragen een rantsoen dat voldoet aan de eisen die zij stellen om een prestatie te kunnen leveren (en gezond te blijven). Deze eisen kunnen verschillend zijn afhankelijk van de discipline. Bij problemen in de conditie, prestaties en herstel moet altijd het rantsoen (én de training) grondig tegen het licht worden gehouden. Dierenartsen die sportpaarden begeleiden moeten in staat zijn het rantsoen te beoordelen. Een verkeerd rantsoen leidt tot gezondheidsklachten en minder goede prestaties. Denk aan spieraandoeningen en maagzweren. Dr. Carolien Munsters (Moxiesport) geeft in deze cursus haar bijdrage over trainingsadviezen voor de verschillende disciplines.

Vervolgmodule 4: Fokmerrie en opgroeiend veulen

Tijdens de dracht heeft de merrie een passend rantsoen nodig. Niet alleen om zelf in een goede conditie te blijven, maar ook om het veulen van voldoende voedingsstoffen te voorzien en later een optimale melkproductie te hebben. Het belang van specifieke voedingsstoffen voor de fokmerrie krijgt ruim aandacht. Met veel casussen leer je hoe de theorie in de praktijk gebruikt kan worden. Want wat voer je bijvoorbeeld een drachtige pony met obesitas? Tijdens de groei van het veulen is een goede balans tussen energie, eiwit, mineralen en vitaminen cruciaal. Wanneer weet je of je werkelijk voldoende voert? Het eerste levensjaar stelt hoge eisen aan het rantsoen, zeker bij de snelgroeiende paardenrassen. Uiteindelijk gaat het hier om preventieve gezondheidszorg middels een optimale voeding van merrie en veulen.

Vervolgmodule 5: Senioren

Ook in de paardensector is de vergrijzing toegeslagen. Steeds meer paarden bereiken een hoge tot zeer hoge leeftijd. Dit brengt speciale gezondheidsproblemen met zich mee. Het rantsoen zal telkens bijgesteld moeten worden afhankelijk van mogelijkheden van het paard om te eten en te kauwen en van de gezondheidsklachten. Vermagering, koliek, hoefbevangenheid en insulineresistentie zijn problemen die om een aangepast rantsoen vragen. In de cursus is veel aandacht voor de beoordeling van speciale voedermiddelen voor senioren. Zo is een betere keuze te maken met welke voedermiddelen een passend rantsoen is samen te stellen.

Vervolgmodule 6: Voeradvies & Marketing

Advies is op verschillende manieren te geven. De klant heeft een bepaalde behoefte. Door zo goed mogelijk het advies op deze behoefte aan te passen, ontstaat een waardering (in prijs en gevoel). Het Value Proposition Canvas is een manier om dit inzichtelijk te maken. Daarna is het nodig dit om te zetten in advies op het gebied van paardenvoeding. Dit kan leiden tot verschillende adviesproducten. Het op de markt brengen van een kennisproduct is voor de meeste dierenartsen een nieuwe ontwikkeling. Met kennis over marketing zijn zij in staat diensten als voeradvies beter voor het voetlicht te brengen en zodoende meer paarden met de juiste voeding gezond te houden of te krijgen. Het past volledig in de complete behandeling van paarden met bepaalde typische voedingsgerelateerde klachten, die in de verschillende Vervolgmodules aan bod komen. Bij veel adviesvormen komt een, meer of minder uitgebreide, rantsoenberekening kijken. Met een excelbestand waarin veel voersoorten zijn opgenomen en de behoefte makkelijk is te bepalen, kan dit eenvoudig uitgevoerd worden. Tijdens deze Vervolgmodule maken de deelnemers gebruik van een rantsoenberekeningsprogramma, om vaardigheid te krijgen in een compleet voeradvies.

Geplande cursussen

Basismodule

12 april 2024

20 september 2024

21 maart 2025

Vervolgmodule 1

10 oktober 2024

Vervolgmodule 2

14 november 2024

Vervolgmodule 3

12 december 2024

Vervolgmodule 4

23 januari 2025

Vervolgmodule 5

7 maart 2024 (VOL)

14 maart 2024

6 maart 2025

Vervolgmodule 6 (NIEUW!)

25 april 2024 (pilot)

3 april 2025

Wil je meedoen aan een Vervolgmodule, maar is deze vol? Meld je dan toch aan. Bij voldoende aanmeldingen wordt een extra Vervolgmodule georganiseerd.

Dierenarts Ruth Boerekamp

“Een bijzonder goede cursus over alles wat te maken heeft met voeding en met uitmuntende doceer kwaliteiten van de cursusleidster Anneke Hallebeek, vlot en veel info waar je praktisch veel aan hebt; en met de gastsprekers een fantastische aanvulling. Het cursusmateriaal is kwalitatief zeer goed op orde, de sfeervolle locatie Paarden centrum “De Hofstede” en de kleine cursusgroepen met veel mogelijkheid tot interactie, maken het compleet. Kortom, zeer de moeite waard om dit hele traject “Voedingsconsulent Paard” te volgen als dierenarts voor paard en eigenaar.”

Zeer hoge waardering voor Voedingsconsulent Paard opleiding!

Uit de evaluatie van alle cursisten Voedingsconsulent Paard blijkt een zeer hoge waardering voor de opzet en uitvoering van deze nascholing. Dierenartsen roemen de praktische insteek en waarderen de hoge mate van interactie. Veel dierenartsen vinden deze opleiding zeer relevant voor de praktijk. Niet alleen voor dé paardendierenarts, maar voor elke dierenarts die paarden in de praktijk behandeld. Of zoals een dierenarts noteerde: “Wetenschap over paardenvoeding in hapklare brokjes naar de praktijk omgezet”

Mooier kunnen wij het niet vertellen!

Aanmelden cursus



    Veelgestelde vragen

    Kan ik mij direct inschrijven voor alle cursussen?

    Ja dat kan! Gebruik het contact formulier en geef aan welke cursussen je wilt volgen. Indien je je aanmeldt voor het hele traject ontvang je 10% korting per cursusdag.

    Mijn collega heeft de Basismodule gevolgd, kan ik mij dan inschrijven voor een Vervolgmodule?

    Nee, helaas is dat niet mogelijk. De opbouw van het traject Voedingsconsulent Paard begint echt bij de Basismodule. Zonder deze te volgen ontbreekt het aan basiskennis. Het gevolg kan dan zijn dat tijdens de Vervolgmodules het niet duidelijk is wat onder een basis voeradvies valt en wanneer de situatie een verdiepende aanpak vergt.

    Als ik het hele traject wil volgen, maar de datums passen mij niet, kan ik cursussen dan op andere dagen inhalen?

    Zodra je de Basismodule hebt gevolgd is het niet belangrijk om de overige cursussen exact volgens de cursusagenda af te lopen. Als je je inschrijft voor het hele traject gaan we er wel vanuit dat je de cursussen zo snel mogelijk afrondt. En in ieder geval in overleg met ons, zodat er een plek vrij is.

    Is de cursus ook bedoeld voor een dierenarts die geen paardenarts is, maar wel paarden behandeld in de praktijk?

    Jazeker, voor iedere dierenarts die paarden in zijn klantenbestand heeft is het kunnen geven van voeradvies noodzakelijk om een bijdrage te kunnen leveren aan de (preventieve) gezondheidszorg. Juist in de Basismodule leer je veel over de dagelijkse praktijk, kan je alle vragen stellen en kom je zeker thuis met meer zekerheid om met je klanten een goed gesprek over het rantsoen te hebben.

    Waarom is deze cursus alleen voor paraveterinairen en dierenartsen?

    We begrijpen dat er veel mensen zijn die graag een cursus volgen over paardenvoeding. Waar deze cursus zich op richt is op de advisering die een dierenarts kan doen om paarden gezond te houden of gezonder te krijgen. Dit vergt dus een bepaalde kijkrichting en aanpak. Dit past niet helemaal in de vraag die paardenhouders zelf hebben over de voeding van hun paarden. Vandaar dat dit is losgekoppeld. Ben je geïnteresseerd in een speciale voedingscursus of een gastles voor een opleiding of een instelling, of misschien wel een groep enthousiastelingen? Stuur dan een mail naar info@voedingsadviespaard.nl. Anneke Hallebeek kan dan in overleg beoordelen of daar een op-maat product voor te regelen is.

    Ik ben geen dierenarts of paraveterinair en wil graag meer leren over paardenvoeding, waar kan ik terecht?

    Als je je echt wilt verdiepen in de voeding van het paard en zeker als je al werkt met paarden, als instructeur, fysiotherapeut of masseur, dan kan je terecht bij Bartels Horse&Health Instituut. De 4 daagse cursus over paardenvoeding, die gegeven wordt door dr. Anneke Hallebeek, neemt de deelnemers mee in het functioneren van het spijsverteringssysteem, maar gaat ook in op de Body Condition Score, de voeding zelf en de prestaties die van het paard gevraagd worden. Deelnemers leren ruwvoeranalyses te ‘lezen’ en interpreteren en het zelfde geldt voor krachtvoeretiketten. Ze leren welke voedingsstoffen een paard daadwerkelijk nodig heeft, in welke verhouding en wat de verschillen zijn per discipline of op basis van de trainingsintensiteit. Ook zal worden ingegaan op  supplementen en een aantal veelvoorkomende problemen in de gezondheid die aan voeding gerelateerd zijn (zoals maagzweren). Met deze cursus ben je in staat een om een rantsoen te controleren en bij te sturen. Zo kan je klanten helpen de paarden in een betere conditie te krijgen.

    Ben je meer geïnteresseerd om het rantsoen van je eigen paard te leren beoordelen, kijk dan bij Equivado voor meer informatie.