Het traject Voedingsconsulent Paard bestaat uit een Basismodule en 5 Vervolgmodules. De Basismodule moet eerst zijn gevolgd om toegang te krijgen tot de Vervolgmodules. Het is niet noodzakelijk Vervolgmodules te gaan volgen, ze allemaal te volgen of ze in een bepaalde volgorde te volgen. Dierenartsen en paraveterinairen die aan alle modules van Voedingsconsulent Paard deelnemen, zijn gekwalificeerd om voeradvies te geven voor gezonde en zieke paarden.

De Basismodule duurt van 09.00-17.00 uur (meestal op een vrijdag)

Vervolgmodules duren van 14.00-21.00 uur (meestal op een donderdag)


AANMELDEN uitsluitend voor dierenartsen en paraveterinairen

Cursuskosten zijn inclusief hand-outs, koffie/thee en heerlijk eten (!). De groep bestaat uit maximaal 15 deelnemers.

Cursusleider: dr. A. Hallebeek

Basismodule €275,- (ex btw)

Vervolgmodule €295,- (ex btw)

Bij aanmelding voor direct alle cursussen ontvangt u 10% korting per cursus.


Lokatie: FPC “De Hofstede”, Postweg 9 te Leusden

Basismodule: Paard-voer-voeren-paard

Met een vaste werkwijze maak je een compleet beeld van het paard en het rantsoen. De interpretatie van de gegevens uit het paard, het voer en het voeren leiden tot een conclusie en een advies. Zo maak je voor elk paard een voeradvies op maat. De cursus behandelt criteria aan het paard die betrekking hebben op het rantsoen en de voedingstoestand, een scala aan voedermiddelen en hoe ze te beoordelen en de wijze van voermanagement voor een gezond paard. Vaste praktijkonderdelen zijn oefening van de Body Condition Score en kwaliteitsbeoordeling van ruwvoer.

Vervolgmodule 1: Obesitas en insulineresistentie

Veel paarden hebben overgewicht of zelfs obesitas, en lopen een risico op het verkrijgen van hoefbevangenheid. In deze module uitleg over de relatie tussen obesitas, insulineresistentie en hoefbevangenheid door dr. S. Geelen. En ook over andere oorzaken van insulineresistentie. Vervolgens bepalen de eisen aan het rantsoen welke keuze aan voedermiddelen geschikt zijn om een paard op gezonde wijze te laten vermageren. Oefening in rantsoenberekening is een noodzakelijk onderdeel van de cursus. Met een rantsoen alleen kom je er niet, een goede uitleg en ondersteuning is nodig om het vermageringstraject met goed gevolg te volbrengen.

Vervolgmodule 2: Recidiverende koliek

Voor paarden met terugkerende koliek is een goede rantsoen- en voeranalyse nodig. De koliek kan ontstaan als gevolg van het gebruik van de verkeerde voedermiddelen of voermanagement.  Uitleg over de verschillende oorzaken van recidiverende koliek geeft dr. S. Geelen. Soms is de oorzaak moeilijk te achterhalen. Toch kan op basis van de symptomen een voerplan gemaakt worden om de koliek te voorkomen. Het rantsoen en de voedermiddelen verschillen in veel opzichten tussen de verschillende oorzaken van koliek. Denk bij oorzaken aan maagzweren, dunne darmontstekingen, motiliteitsstoornissen of fermentatieproblemen.

Vervolgmodule 3: Sportpaarden

Sportpaarden vragen een rantsoen dat voldoet aan de eisen die zij stellen om een prestatie te kunnen leveren (en gezond te blijven). Deze eisen kunnen verschillend zijn afhankelijk van de discipline. Bij problemen in de conditie, prestaties en herstel moet altijd het rantsoen (én de training) grondig tegen het licht worden gehouden. Omdat dierenartsen bij sportpaarden geconsulteerd worden in de begeleiding en bij problemen is het ook hun taak het rantsoen te beoordelen. Zeker bij problemen zoals spieraandoeningen en maagzweren. Dr. Carolien Munsters (Moxiesport) geeft in deze cursus haar bijdrage over trainingsadviezen voor de verschillende disciplines.

Vervolgmodule 4: Fokmerrie en opgroeiend veulen

Tijdens de dracht heeft de merrie een passend rantsoen nodig. Om zelf in een goede conditie te blijven, het veulen van voldoende voedingsstoffen te voorzien en later een optimale melkproductie te hebben. Het belang van specifieke voedingsstoffen krijgt ruim aandacht. Met veel casussen leer je hoe de theorie in de praktijk gebruikt kan worden. Want wat voer je bijvoorbeeld een drachtige pony met obesitas? Tijdens de groei komt het zeer nauw dat naast voldoende energie en eiwit ook de mineralen en vitaminen aanwezig zijn. Wanneer weet je of je werkelijk voldoende voert? Het eerste levensjaar stelt hoge eisen aan het rantsoen, zeker bij de snelgroeiende paardenrassen. Uiteindelijk gaat het hier om preventieve gezondheidszorg middels een optimale voeding van merrie en veulen.

Vervolgmodule 5: Senioren

Ook in de paardensector is de vergrijzing toegeslagen. Steeds meer paarden bereiken een hoge tot zeer hoge leeftijd. Dit brengt speciale gezondheidsproblemen met zich mee. Het rantsoen zal telkens bijgesteld moeten worden afhankelijk van de voeropname mogelijkheden van het paard en van de gezondheidsklachten. Vermagering, koliek, hoefbevangenheid en insulineresistentie zijn problemen die om een aangepast rantsoen vragen. In de cursus is veel aandacht voor de beoordeling van speciale voedermiddelen voor senioren. Zo is een betere keuze te maken met welke voedermiddelen een passend rantsoen is samen te stellen.

Geplande cursussen

Basismodule

27 september 2019

Vervolgmodule 1

31 oktober 2019

Vervolgmodule 2

21 november 2019

Vervolgmodule 3

12 december 2019

Vervolgmodule 4

23 januari 2020

Vervolgmodule 5

5 maart 2020

Dierenarts Ruth Boerekamp

“Een bijzonder goede cursus over alles wat te maken heeft met voeding en met uitmuntende doceer kwaliteiten van de cursusleidster Anneke Hallebeek, vlot en veel info waar je praktisch veel aan hebt; en met de gastsprekers een fantastische aanvulling. Het cursusmateriaal is kwalitatief zeer goed op orde, de sfeervolle locatie Paarden centrum “De Hofstede” en de kleine cursusgroepen met veel mogelijkheid tot interactie, maken het compleet. Kortom, zeer de moeite waard om dit hele traject “Voedingsconsulent Paard” te volgen als dierenarts voor paard en eigenaar.”

Aanmelden cursusVeelgestelde vragen

Kan ik mij direct inschrijven voor alle cursussen?

Ja dat kan! Gebruik het contact formulier en geef aan welke cursussen je wilt volgen. Indien je je aanmeldt voor het hele traject ontvang je 10% korting per cursusdag.

Mijn collega heeft de Basismodule gevolgd, kan ik mij dan inschrijven voor een Vervolgmodule?

Nee, helaas is dat niet mogelijk. De opbouw van het traject Voedingsconsulent Paard begint echt bij de Basismodule. Zonder deze te volgen ontbreekt het aan basiskennis. Het gevolg kan dan zijn dat tijdens de Vervolgmodules het niet duidelijk is wat onder een basis voeradvies valt en wanneer de situatie een verdiepende aanpak vergt.

Als ik het hele traject wil volgen, maar de datums passen mij niet, kan ik cursussen dan op andere dagen inhalen?

Zodra je de Basismodule hebt gevolgd is het niet belangrijk om de overige cursussen exact volgens de cursusagenda af te lopen. Als je je inschrijft voor het hele traject gaan we er wel vanuit dat je de cursussen zo snel mogelijk afrondt. En in ieder geval in overleg met ons, zodat er een plek vrij is.

Is de cursus ook bedoeld voor een dierenarts die geen paardenarts is, maar wel paarden behandeld in de praktijk?

Jazeker, voor iedere dierenarts die paarden in zijn klantenbestand heeft is het kunnen geven van voeradvies noodzakelijk om een bijdrage te kunnen leveren aan de (preventieve) gezondheidszorg. Juist in de Basismodule leer je veel over de dagelijkse praktijk, kan je alle vragen stellen en kom je zeker thuis met meer zekerheid om met je klanten een goed gesprek over het rantsoen te hebben.

Waarom is deze cursus alleen voor paraveterinairen en dierenartsen?

We begrijpen dat er veel mensen zijn die graag een cursus volgen over paardenvoeding. Waar deze cursus zich op richt is op de advisering die een dierenarts kan doen om paarden gezond te houden of gezonder te krijgen. Dit vergt dus een bepaalde kijkrichting en aanpak. Dit past niet helemaal in de vraag die paardenhouders zelf hebben over de voeding van hun paarden. Vandaar dat dit is losgekoppeld. Ben je geïnteresseerd in een speciale voedingscursus of een gastles voor een opleiding of een instelling, of misschien wel een groep enthousiastelingen? Stuur dan een mail naar info@voedingsadviespaard.nl. Anneke Hallebeek kan dan in overleg beoordelen of daar een op-maat product voor te regelen is.